Näkösuojaratkaisut esittelyssä

Ikkunoiden näkösuojaratkaisuja on olemassa useita erilaisia – joista sälekaihdin on varmasti yksi tutuimmista. Tässä blogikirjoituksessa esittelemme neljä yleisesti käytettyä vaihtoehtoa ja kerromme, millaisiin huoneisiin ja tilanteisiin ne parhaiten sopivat.

Näkösuojan tarve kasvaa syksyllä

Syksyn pimenevinä iltoina näkösuojan tarve käy yhdessä jos toisessakin kodissa ilmiselväksi. Hyvin harva meistä taitaa olla nimittäin valmis avaamaan vaikkapa olohuoneensa (puhumattakaan makuuhuoneensa) arkea tuikituntemattomille ohikulkijoille tai edes niille vähän enemmän jo tutuiksi käyneille naapureillekaan…

Jokainen voi testata asuntonsa tämänhetkistä näkösuojan tarvetta yksinkertaisesti laittamalla valot päälle sisällä ja talsimalla sitten pimeän aikaan ulos katsomaan, että miten avonaiset näkymät vaikkapa siltä lähimmältä tieltä tai tontin naapuritalon puoleiselta kulmalta on sisälle asuntoon. Jos ulkoa on helppo yhdellä silmäyksellä todeta, että mikä TV-kanava olohuoneessa pyörii ja millä kuvalaadulla, niin kannattaa aidosti laittaa näkösuojaratkaisujen hankinta harkintaan.

Millaisia näkösuojaratkaisuja sitten on olemassa? Seuraavaksi esittelyssä neljä yleisimmin käytettyä.

Sälekaihdin on varma valinta

Sälekaihdin on hyvin perinteinen ja varma valinta näkösuojaksi. Nykypäivänä sälekaihdin onkin itse asiassa hieman kuin kodin perusvaruste, jonka odotetaan löytyvän käytännössä jokaisesta ikkunasta. Kuten kaikille varmasti on selvää, sälekaihtimen toiminta perustuu langoilla toisiinsa yhdistettyjen alumiinisten (tai puisten) säleiden synkronoituun liikuttamiseen.

Näkösuojan kannalta sälekaihtimen ehdottomia etuja on muunneltavuus ja helppokäyttöisyys. Säleiden asentoa eli näkösuojan voimakkuutta on helppo muuttaa säädintä käyttämällä. Säleet on myös mahdollista nostaa tarvittaessa kokonaan pois tieltä nippuun ikkunan yläosaan.

Sälekaihtimet voidaan asentaa ikkunoiden väliin, jolloin kaihdin pysyy ikkunan pinnalle asennettavia ratkaisuja siistimpänä. Ikkunoiden välissä sälekaihdin on myös turvassa vaikkapa lasten tai eläinten metkuilta. Materiaalinsa vuoksi sälekaihtimet sopivat tarjolla olevista näkösuojaratkaisuista parhaiten myös kosteisiin tiloihin, kuten WC:hen ja kylpyhuoneeseen.

Näkösuojan lisäksi sälekaihtimesta on hyötyä aurinkosuojauksenkin kannalta, sillä alumiinisten säleiden avulla auringonvaloa voidaan heijastaa poispäin ja siten estää asunnon ylilämpenemistä.

» Tutustu sälekaihdinmallistoomme

Sälekaihdin näkösuojana
Sälekaihdin on varma valinta näkösuojaksi.

Rullaverholla täysi pimennys

Rullaverho, jota myös rullakaihtimeksi kutsutaan, perustuu rullalla olevalla kankaalle, joka voidaan tarvittaessa vetää ikkunan eteen. Toimintalogiikka on siis yksinkertainen ja rullaverhoa onkin todella helppo käyttää.

Sälekaihtimeen verrattuna rullaverho on kuitenkin yksipuolisempi vaihtoehto. Siinä missä sälekaihdin antaa mahdollisuuden säätää näkösuojan voimakkuutta lähes portaattomasti, on rullaverhon kohdalla vaihtoehtoja käytännössä kaksi: joko verho on auki, tai sitten se on kiinni.

Rullaverholla on kuitenkin mahdollista toteuttaa täysin läpäisemätön näkösuoja ja erityisesti makuuhuoneeseen sopii pimentävää kangasta hyödyntävä rullaverho. Rullaverhon kohdalla kangasvalinnoilla on myös mahdollista vaikuttaa huoneen ja tilan sisustuksellisuuteen eli sitä voidaan hyödyntää näkösuojan ja pimentämisen lisäksi sisustuselementtinä.

» Tutustu rullaverhoihimme

Rullaverho sopii näkösuojaksi.
Rullaverholla voidaan luoda täysin läpäisemätön näkösuoja.

Kaksoiskangaskaihdin luo sisustuksellisuutta

Kaksoiskangaskaihdin on näyttävä näkösuojaratkaisua, jonka sopii erityisen hyvin näyttävää sisustuselementtiä kaipaavaan tilaan, kuten olohuoneeseen.

Kaksoiskangaskaihdin koostuu kahdesta päällekkäisestä kankaasta, joista toinen on läpinäkyvä ja toinen peittävä. Auki ollessaan verho näyttää koostuvan kahdenlaisista vaakaraidoista, joista joka toinen raita on läpinäkyvä ja joka toinen peittävä. Kaihdinta säätämällä rait

ojen suhdetta voidaan muuttaa esimerkiksi siten, että koko kaihdinala on peittävää kangasta. Tietyllä tapaa kaksoiskangaskaihdinta voisi pitää rullaverhon ja sälekaihtimen risteytyksenä.

Näkösuojan kannalta kaksoiskangaskaihdin mukautuu rullaverhoa paremmin erilaisiin tilanteisiin, sillä sen avulla saadaan luotua täysi näkösuoja, se voidaan rullaverhon tavoin nostaa kokonaan pois ikkunan edestä tai se voidaan pitää alhaalla ns. auki-asennossa, jolloin kaihdin ei peitä ihan koko näkymää.

Screenkaihtimella sekä näkyvyyttä että näkösuojaa

Screenkaihdin on erityisestä screenkankaasta valmistettu rullaverho, joka pysäyttää auringosta johtuvan lämmön ja häikäisyn, mutta päästää päivänvalon läpi. Käytännössä siis screenkaihtimen läpi näkee verhon ollessa alhaallakin. Näkösuojan kannalta tämä ei välttämättä ole kuitenkaan se paras ominaisuus etenkään silloin, kun ulkona on pimeää ja sisällä valot päällä. Toisaalta, kun valon suhde on toisinpäin eli ulkona valoisaa ja sisällä hämärää, pystytään screenkaihtimella tehokkaasti estämään näköyhteys ulkoa sisälle menettämättä kuitenkaan näköyhteyttä sisältä ulos. Tässä mielessä screenkaihdin on oivallinen näkösuojaratkaisu tietynlaisiin olosuhteisiin, mutta monesti sen rinnalla olisi hyvä olla jokin toinen kaihdinvaihtoehto antamassa tukea.

Kuten sälekaihdin myös screenkaihdin voidaan sijoittaa ikkunalasien väliin. Tarvittaessa screenkaihdin voidaan asentaa jopa kokonaan ikkunan ulkopuolelle, jolloin sen aurinkosuojausominaisuudet tulevat vieläkin paremmin esille.

Muistilista näkösuojaratkaisun valintaan

  1. Testaa, miten kotisi nykyiset näkösuojaratkaisut toimivat ja miten hyvä näkyvyys pimeällä on ulkoa sisälle.
  2. Kartoita huonekohtaisesti, miten voimakasta näkösuojaa ja muita ominaisuuksia (esim. sisustuksellisuus) kaihtimelta missäkin tilassa tarvitaan.
  3. Kysy alan asiantuntijalta (esim. meiltä) tarvekartoituksesi mukaisia ratkaisuja.
  4. Hanki tuotteet ja pyydä tarvittaessa ammattilainen hoitamaan asennus.

– –

Kaipaatko näkösuojaa pimeneviin iltoihin? Ota yhteyttä meihin, ja toteutetaan yhdessä kotiisi parhaiten sopivat ratkaisut. Löydät yhteystietomme täältä.