Kodin energiatehokkuuden parantaminen – viisi syytä miksi sälekaihtimien asennus talvella on kannattavaa

Voiko niinkin yksinkertainen asia kuin ikkunan väliin asennettava sälekaihdin auttaa kodin kulujen minimoimisessa? Tässä kirjoituksessa avaamme sälekaihtimien mahdollistamat helpot säästövinkit.

Sälekaihtimien asennus estää sisätiloissa palelemista

Talvella ilkeä veto voi viilentää varpaita, kun lämmin huoneilma karkaa ikkunapintojen läpi. Jos villasukkien vetäminen jalkoihin ei poista vilun tunnetta, päädytään yleensä kääntämään lämmitystä suuremmalle. Tämän seurauksena kodin kylmien talvikuukausien lämmityskustannukset voivat nousta korkeiksi.

Energiahukan minimoimiseksi löytyy monta yleisesti tunnettua vinkkiä. Sitten on ne vähemmän tunnetut niksit, jotka eivät vaadi suuria muutoksia kenenkään arkirutiineihin. Jo pienillä toimenpiteillä, kuten sälekaihtimien sulkemisella, on mahdollista vähentää kodin energiankulutusta. Seuraavaksi kerromme, kuinka sälekaihtimet auttavat kotisi energiatehokkuuden parantamisessa.

Viisi yksinkertaista vinkkiä, jotka auttavat sinua vähentämään kotisi kustannuksia:

1. Asenna ikkunoihin sälekaihtimet energiankulutuksen minimoimiseksi.
Yksi vähemmän tunnettu energiansäästövinkki on sälekaihtimien asentaminen. Ikkunan väliin asennetut sälekaihtimet toimivat ylimääräisen ikkunalasin tavoin. Kiinni ollessaan sälekaihtimet vähentävät miltei 20 % ikkunan kautta poistuvaa lämpöenergiaa.

2. Pidä sälekaihtimet kiinni myös päivällä.
Yleensä sälekaihtimet pidetään suljettuna pimeällä. Talvella sälekaihtimien pitäminen kiinni myös päivällä, kun huoneessa ei oleskella, auttaa vähentämään kodin energiankulutusta. Näin lämpö ei pääse karkaamaan ikkunoiden kautta edes päiväsaikaan.

3. Vedä rullaverhot ikkunan eteen poistaaksesi vedon tunnetta.
Verhot sälekaihtimien edessä vähentävät ennestään lämmönkarkaamista ja vedon tunnetta. Verhoja ei kuitenkaan saa sijoittaa lämpöpatterin tai termostaatin eteen, jottei lämmön leviäminen esty. Rullaverhot ovatkin toimiva ratkaisu, sillä ne peittävät vain ikkuna-alan.

4. Ajoita sälekaihtimien ja rullaverhojen toimitus sekä asennus talveen.
Viimeistään silloin, kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja häikäistä, ruvetaan monessa kodissa miettimään sälekaihtimen hankintaa. Kevät, kesä ja syksy ovatkin ruuhkaisinta aikaa kaihtimen toimittamisessa ja asentamisessa. Sesonkiaikana (kestää arviolta maaliskuusta marraskuun loppuun) tuotteiden toimitusajat voivat olla pitkiä ja hinnat kiinteitä. Muina talvikuukausina on kaihdintoimittajan kanssa helpompaa neuvotella molempia osapuolia miellyttävä hinta ja toimitusajankohta. Tämän vuoksi sälekaihtimen asennus on taloudellisesti yleensä kannattavinta nimenomaan talvella.

5. Vältä kesän kuumuus ennakoimalla.
Kun asennat rullaverhot tai sälekaihtimet talvella, ovat ne paikoillaan jo kesällä. Sisälle porottava aurinko nostaa kodin lämpötilan kesällä nopeasti epämiellyttävän kuumaksi. Sälekaihtimet estävät suoran auringonpaahteen, jolloin huoneilman viilentämiseen ei tarvitse käyttää niin suurta energiamäärää. Erityisesti pimentävät rullaverhot estävät tehokkaasti lämmön kulkeutumisen sisätiloihin.

Nämä yksinkertaiset toimenpiteet auttavat sinua säästämään kodin asumiskustannuksissa. Sälekaihtimien ja rullaverhojen asennus auttaa kodin energiansäästössä, mutta tarjoaa myös näkösuojan pimeään vuodenaikaan. Pohtiessasi toimivaa ratkaisua omiin tarpeisiisi suosittelemme tutustumaan aikaisempaan blogikirjoitukseemme kodin näkösuojaratkaisuista.

Jos sinua kiinnostaa sälekaihtimien tai rullaverhojen asennus, laita soittaen 0207 120 750 (myös iltaisin ja viikonloppuisin). Me Aurinkokaihdin ja Markiisi Hakkari Oy:ssä neuvomme mielellämme, kuinka voit säästää rahaa asentamalla sälekaihtimet talviaikaan.